Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.
Ştiaţi că... Sunt doar 23 de state în lume, printre care şi vecina noastră România, care folosesc bancnote realizate din polimer (plastic). Restul lumii îşi tipăreşte în continuare banii pe hîrtie. Primele state care au încercat aceste bancnote sunt Haiti şi Costa Rica.
Ştiaţi că... Hîrtia are mai multe dezavantaje comparativ cu polimerul. În statele în care există umiditate mare, bancnotele de hîrtie absorb umezeala. Astfel, se deteriorează şi se murdăresc mult mai uşor, fiind necesară retragerea lor mai rapidă din circulaţie.
Ştiaţi că... Primele bancnote din polimer au fost introduse în Australia, în 1988. Ultimul stat care a introdus o astfel de bancnotă este Canada. Este vorba de o hîrtie de 100 dolari, despre care se spune că este cea mai avansată din lume la capitolul securitate. Restul bancnotelor care circulă în statul nord-american sunt de hîrtie. Canada urmează să introducă şi bancnote de 50 de dolari şi de 20 de dolari, realizate tot din plastic. Pînă la sfîrşitul lui 2013, toţi banii canadieni vor fi realizaţi din polimer.
Ştiaţi că...Un alt avantaj al plasticului este acela că este "prietenos" cu mediul inconjurator. Nu mai este necesară tăierea de copaci pentru producerea de hîrtie, iar bancnotele din polimer retrase (mai rar decît cele de hîrtie) pot fi reciclate. În statele care nu reciclează bancnotele de polimer există însă o problemă: arderea polimerului degajă în atmosferă substanţe periculoase.
Ştiaţi că... La moment doar şase state din lume au toate bancnotele realizate din polimer. Statele care folosesc doar bancnote din polimer sunt România, Australia, Brunei, Papua Noua Guinee, Noua Zeelandă şi Vietnam.