Urmăreşte-ne pe:

Despre banii din polimer

Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii diferit.

— Coco Chanel

  Ştiaţi că...  Sunt doar 23 de state în lume, printre care şi vecina noastră România, care folosesc bancnote realizate din polimer (plastic). Restul lumii îşi tipăreşte în continuare banii pe hîrtie. Primele state care au încercat aceste bancnote sunt Haiti şi Costa Rica.

 

Scurt istoric al bancnotelor din plastic
 
Ştiaţi că... Haiti şi Costa Rica au fost primele state care în 1980 au testat bancnotele realizate din polimer, folosind o tehnologie americană. Însă, la vremea respectivă tehnologia nu era încă foarte avansată, astfel încît banii îşi pierdeau repede culoarea, din cauza cernelii care nu adera bine la plastic. O bancnotă din polimer a fost introdusă în 1983 în Isle of Man. Aceasta era produsă cu tehnologia britanică. Din nou, a fost retrasă din cauza problemelor de uzură rapidă. Abia în 1988 Australia a venit cu o cerneală care nu se mai ştergea uşor de pe bancnote.
 
 

  Ştiaţi că... Hîrtia are mai multe dezavantaje comparativ cu polimerul. În statele în care există umiditate mare, bancnotele de hîrtie absorb umezeala. Astfel, se deteriorează şi se murdăresc mult mai uşor, fiind necesară retragerea lor mai rapidă din circulaţie. 

 
 
Ştiaţi că... Bancnotele realizate din plastic au o durată de viaţă de cel putin doua ori mai lungă (circa 7 ani) şi sunt mai greu de falsificat. Astfel, fiind înlocuite mai rar, costurile de producţie sunt mai mici. Mai mult, pot fi reciclate atunci cînd sunt retrase din circulaţie şi transformate în diferite obiecte, precum coşuri de gunoi sau scaune de birou.
 


Ştiaţi că... Principalele dezavantaje ale bancnotelor de plastic le reprezintă faptul că nu pot fi împachetate la fel de uşor ca cele de hîrtie şi că sunt mai greu de numărat. 
 
 
Ştiaţi că... Mai nou s-au facut avansuri şi în producerea bancnotelor de hîrtie. Acestea au devenit mai rezistente. De exemplu, în SUA 70% din compoziţia hîrtiilor este bumbac. Totodată, tehnologiile permit acum inserarea, în banii de hîrtie, a elementelor de siguranţă din plastic, precum zone transparente. 
 
 

Ştiaţi că... Primele bancnote din polimer au fost introduse în Australia, în 1988. Ultimul stat care a introdus o astfel de bancnotă este Canada. Este vorba de o hîrtie de 100 dolari, despre care se spune că este cea mai avansată din lume la capitolul securitate. Restul bancnotelor care circulă în statul nord-american sunt de hîrtie. Canada urmează să introducă şi bancnote de 50 de dolari şi de 20 de dolari, realizate tot din plastic. Pînă la sfîrşitul lui 2013, toţi banii canadieni vor fi realizaţi din polimer. 

 

Ştiaţi că...Un alt avantaj al plasticului este acela că este "prietenos" cu mediul inconjurator. Nu mai este necesară tăierea de copaci pentru producerea de hîrtie, iar bancnotele din polimer retrase (mai rar decît cele de hîrtie) pot fi reciclate. În statele care nu reciclează bancnotele de polimer există însă o problemă: arderea polimerului degajă în atmosferă substanţe periculoase.

 

Ştiaţi că... La moment doar şase state din lume au toate bancnotele realizate din polimer. Statele care folosesc doar bancnote din polimer sunt România, Australia, Brunei, Papua Noua Guinee, Noua Zeelandă şi Vietnam.